Thursday, June 23, 2016

KeJaYaAn..

Alhamdulillah.. Ucapan yang sebaik-baiknya diucapkan apabila seseorang itu memperoleh seseuatu dalam kehidupan.  Ya.. kejayaan.. Aku telah berazam selama ini untuk berusaha mendapatkan keputusan yang cemerlang untuk semester akhir ini..

Kejayaan adalah milik semua orang..semua orang berhak untuk memilikinya dengan pelbagai cara.. Yang pasti bertungkus- lumus dalam setiap tindakkan kita.. Mungkin kita perlu melalui pelbagai kesukaran sebelum menjumpai sebuah kejayaan...Dalam mencapai kejayaan semestinya mempunyai tujuan yang membawa mereka bersungguh-sungguh untuk memperolehinya..Walaupun susah, mereka mencuba melakukan yang terbaik kerana mind set mereka  telah nampak sesebuah kejayaan walupun impian tersebut masih jauh kehadapan..

Teringat saya pada kata-kata seorang guru ketika saya masih di sekolah menengah.. Beliau berkata, kejayaan itu seperti melantunkan bola ke tembok dinding... semakin banyak bola dilantunkan, semakin banyak bola tersebut melantun semula kearah kita.. walaupun jarak tembok dinding dengan kita itu jauh...Bila difikirkan, benar sekali perumpamaan yang diberikan oleh beliau.. Andai kita bermalas-malasan, manakan kita mampu memperolehi sebuah kejayaan... Yang penting, USAHA, DOA dan TAWAKAL..

Allahu'alam...

No comments:

Post a Comment