Monday, June 6, 2016

praktikal yang practice and perfect

Alhamdulillah.. hari ini merupakan hari yang ke 2 saya menjejakkan kaki ke Pejabat Agama Lenggong sebagai pelajar praktikal. Tidak banyak yg menarik pun menjadi peljar praktikal di sini..Namun, akan saya cuba untuk menyelami kerja sebagai staf di sini. Bersama saya lain tak bukan kakak kembar saya yang sentiasa di sisi dan seorang senior lelaki tempat saya belajar,Khalid.. Mujur ada geng..hihi..

Sedikit sebanyak saya mencuba mencari ilmu di sini. Ya, ada banyak lagi ilmu yg perlu diselidiki dan dikaji serta mengingatinya semula. Saya akui apa yg U.Halim bagitahu pada saya sebentar tadi. ''awak masih muda pastinya ilmu senang melekat diotak.. urmmm..namun aku sedikit ada 'lupa' tersebut apabila ilmu yang saya pelajari itu sudah lama ditinggalkan..


''ILMU ITU DIDADA BUKAN PADA BUKU" atau dalam bahasa arabnya, al-ilm fi sudur, laa fi kutub..Disebbkn kata-kata seorang ustaz yg saya muliakan itu, terdetik untuk saya mencari dan terus mencari ilmu sehingga betul-betul menguasainya.. Ya, insya'allah..Allah akn memudahkannya... aamiin..

Sedang asyik khusyuk mendengar karenah  orang-orang yang mengalami masalah perkahwinan dekat sini.. terdetik pula untuk saya menguasai ilmu-ilmu itu dengan segera.. U.Umar Mohamad Noor iaitu seorang penulis buku Ikon Syabab merupakan penulis yang amat saya minati hasil tulisan beliau.. disebabkan penulisan beliau membuatkan saya yakin untuk mengorak langkah untuk menjadi pencinta ilmu seperti ulamak-ulamak yang terdahulu..
aamiin...No comments:

Post a Comment